Ozonoterapia in clinica bolilor interne are ca scop combaterea inflamatiei, imbunatatirea microcirculatiei si reglarea echilibrului oxidanti antioxidanti.

Hepatita

In ultimii 10 ani s-au realizat numeroase studii pentru a evalua rolul ozonoterapiei in VHC. Dupa 24 de saptamani de ozonoterapie, incarcarea virala a scazut la peste 95% dintre pacienti.
Ozonul este un agent oxidant puternic, distrugand scutul proteinelor virale, lipoproteinelor, lipidelor si glicoproteinelor.
Ozonul sttimuleaza functionarea leucocitelor si producerea citokinelor. Stimularea acestor mecanisme imune va induce la o reducere semnificativa a virionilor aflati in circulatie.
Terapia cu ozon este eficienta in tratarea tuturor tipurilor de hepatita virala: A, B, C si in particular a formelor cronice.

Gastrita cronica si gastroduodenita

Gastrita si gastroduodenita sunt boli in care Helicobacter pylori este present in marea majoritate a cazurilor. Ozonul cu proprietatile sale bacteriostatice impiedica diviziunea acestora si scade numarul bacteriilor de la nivelul mucoasei.

Boala ulceroasa gastric

Ozonul asigura eliminarea hipoxiei celulare si creeaza conditiile favorabile proceselor regenerative imbunatatind microcirculatia afectata in zona patologica.

Diabetul zaharat

Ozonul scade rezistenta periferica la insulina, crescand penetranta membranei pentru glucoza, in felul acesta scazand hiperglicemia datorita imbunatatirii eliberarii glucozei la tesuturi.
Un nivel ridicat al glucozei pe termen lung duce la schimbari ireversibile la nivelul vaselor de sange, rinichilor ochilor si sistemului nervos.
Ozonul in angiopatia diabetica imbunatateste functia de transport sangvina a oxigenului si elimina tulburarile microcirculatorii.

Boli asociate aparatului respirator:

In astmul bronsic, bronsita cronica, pneumonii, ozonul are proprietati imunomodulatoare normalizand raspunsul imun modulator.
Toate aceste boli dau insuficienta respiratorie, ozonul fiind un vasoldilator si asigurand o concentratie crescuta de oxigen la nivelul parenchimului pulmonar diminuand hypoxia tisulara. De asemenea este luat in calcul si efectul bacteriostatic si virustatic al ozonul asupra germenilor patogeni aflati la nivelul parenchimului pulmonar.